Κατηγορίες Προϊόντων

Βασική συνταγή για ψωμί Ζέας (με μαγιά)

Υλικά
550 gr  αλεύρι (π.χ. Ζέας,dinkel ή Σίτου ολικής άλεσης )
350 gr  νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη ακατέργαστη, μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία
1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή άλλο λάδι κατά προτίμηση
1-2 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά μπύρας (βιολογικής γεωργίας)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό ,το ρίχνουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη(τη διαλύουμε),το αλάτι και το ελαιόλαδο .Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό αλεύρι ώστε να απλωθεί στην επιφάνεια. Ρίχνουμε τη μαγιά πάνω στο αλεύρι και έπειτα το υπόλοιπο για να την σκεπάσει. Αρχίζουμε να αναδεύουμε απαλά στο κέντρο (με ξύλινη κουτάλα)ώστε να μαζευτεί το αλεύρι και να δημιουργηθεί ζυμάρι. Μόλις γίνει συμπαγές,  το πιάνουμε με τα χέρια και το ζυμώνουμε διπλώνοντάς το στον εαυτό του (η διαδικασία του ζυμώματος πρέπει να διαρκέσει  περίπου 10 λεπτά).Το ιδανικό ζυμάρι πρέπει να είναι σχετικά μαλακό και να κολλάει ελάχιστα. Αν κολλάει περισσότερο το πασπαλίζουμε με αλεύρι και το διπλώνουμε πάλι μέχρι να  το πάρει. Έπειτα το κάνουμε μπάλα, το βάζουμε στη λεκάνη και το τοποθετούμε σκεπασμένο σε σκιερό και σχετικά ζεστό μέρος. Περιμένουμε μέχρι ο όγκος του σχεδόν να διπλασιαστεί. Στη συνέχεια το ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και επανέρχεται σχεδόν στο αρχικό του μέγεθος. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι σε ένα ταψί κατά προτίμηση στρογγυλό και μικρό (για να μην απλώσει πολύ το ψωμί),κάνουμε μπάλα το ζυμάρι, το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού και το χαράσσουμε με ένα μαχαίρι ήπια. Βάζουμε το ταψί σε σκιερό και σχετικά ζεστό μέρος και περιμένουμε μέχρι να γίνει τουλάχιστον διπλάσιο σε όγκο. Στη συνέχεια το βάζουμε σε φούρνο ζεστό και ψήνουμε στους 190 για 10 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε στους 170 και ψήνουμε για άλλα 40-50 λεπτά. Το ψωμί θα είναι έτοιμο όταν το τρυπήσουμε (σε βάθος)με ένα μαχαίρι και το μαχαίρι βγει στεγνό. Το βγάζουμε και τοποθετούμε σε πετσέτα για να μαζέψει την πρώτη υγρασία.
 
*Η αναλογία νερού/άλευρου και ο χρόνος ψησίματος εξαρτώνται από το είδος του αλεύρου. Μπορεί  να γίνει κ πρόσμιξη αλεύρων  ,για παράδειγμα  400γραμ αλεύρι από σιτηρά(Ζέας , dinkel,η σίτου ολικής) σε μίξη με 150 gr από οποιοδήποτε  δημητριακό όπως κριθάρι,  πτισάνη ,σίκαλη ,βρώμη κλπ.
*Η μαγιά μπύρας αποδίδει καλύτερα όταν δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με το νερό .
*Οι χρόνοι που χρειάζεται το ζυμάρι για να φουσκώσει είναι ανάλογοι με τις θερμοκρασίες κάθε εποχής.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.