Φυσικές λύσεις για το πρόβλημα της ημικρανίας

Posted by admin 08/02/2019 0 Comment(s) Blog,

Οι ζωές μας είναι συχνά γεμάτες άγχη και ένταση καθώς κινούμαστε σε γρήγορους ρυθμούς και απαιτείται συχνά να καταπονούμαστε για να βγάζουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστους, ισχυρούς πονοκεφάλους. Πολύ συχνά αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι ημικρανίες. Αρκετές φορές μπορούν να είναι έντονες σε τέτοιο βαθμό που μας εμποδίζουν από το να λειτουργήσουμε κανονικά. Η ημικρανία είναι οξύς πόνος με αίσθηση σφυροκοπήματος, συνήθως εντοπισμένος στη μια πλευρά του κεφαλιού. Σε πολλές περιπτώσεις προηγείται αυτής αίσθηση θολούρας στην όραση, κόπωσης, ανησυχίας και διαταραχή συγκέντρωσης.

Στο παρελθόν, τις απέδιδαν στην στένωση των αγγείων που τροφοδοτούν το αίμα στον εγκέφαλο, όμως νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να οφείλονται στην παρεμπόδιση της δράσης του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Ο μηχανισμός της ημικρανίας σχετίζεται με στρεσσογόνους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το μεταβολισμό της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου αλλά εντοπίζεται και στο έντερο και στα αιμοπετάλια και εμφανίζει ορμονική δράση. Στον ανθρώπινο οργανισμό δρα ως ισχυρός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας και ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν αυτή συσσωρευθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει έντονη νευρικότητα ενώ χαμηλά επίπεδα της εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Από τη στιγμή που ένα κρίσιμο σημείο ευαισθησίας ξεπεραστεί, ξεκινάει η διαδικασία ενός φαινόμενου ντόμινο το οποίο παράγει τον πονοκέφαλο. Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας κ αστάθειας των αγγείων. Παραδείγματα τέτοιων παραγόντων που πυροδοτούν αυτή την αλληλουχία γεγονότων που καταλήγει σε ημικρανία είναι, τροφικές αλλεργίες, αλκοόλ, στρες, ορμονικές αλλαγές, αλλαγές στον καιρό, υπογλυκαιμίες κ.α. οι οποίοι απελευθερώνουν διάφορες ουσίες όπως ισταμίνη και τυραμίνη (παράγωγο του αμινοξέος τυροσίνη), οι οποίες προκαλούν αλλαγές στον τρόπο συστολής κ διαστολής των αγγείων.

Διατροφική προσέγγιση

Η επισήμανση και απαλοιφή των τροφών στις οποίες έχουμε πιθανή ευαισθησία ή δυσανεξία μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό ακόμα και τον τερματισμό των συμπτωμάτων. Η τροφική δυσανεξία/ευαισθησία επάγει την ημικρανία ως αποτέλεσμα της έκκρισης/απελευθέρωσης κοκκίων ισταμίνης κ τυραμίνης από τα αιμοπετάλια. Επίσης, τροφές όπως παλαιωμένα τυριά, μπύρα, συκωτάκια πουλερικών, σοκολάτα, πρόσθετα τροφίμων, παστά ψάρια και μαγιά μπύρας περιέχουν ισταμίνη και τυραμίνη ή/και παρεμφερείς ουσίες που μπορούν να πυροδοτήσουν την κατάσταση, όπως και το κόκκινο κρασί το οποίο περιέχει πολύ περισσότερες φαινόλες και ισταμίνη από το λευκό. Ακόμα, η υιοθέτηση ενός τρόπου διατροφής με σκοπό την αποφυγή της υπογλυκαιμίας μπορεί να συνεισφέρει στην σταθεροποίηση των αγγείων και την πρόληψη της ημικρανίας. Αυτό, είναι εφικτό μέσω της αντικατάστασης στην καθημερινότητα, των χυμών και αναψυκτικών , της ζάχαρης, των έτοιμων αρτοσκευασμάτων κ σνακσς κλπ, με δημητριακά ολικής, όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και γενικά πιο πλήρεις και ακατέργαστες τροφές οι οποίες απελευθερώνουν τη γλυκόζη που περιέχουν πιο ομαλά και σταδιακά. Σημαντικός προς αυτή την κατεύθυνση είναι και ο προγραμματισμός των γευμάτων ώστε να μην μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους. Η λήψη ασβεστίου και μαγνησίου φαίνεται να βοηθά στην ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, στη μετάδοση των μηνυμάτων στο νευρικό σύστημα και στη διατήρηση των αγγείων σε καλή κατάσταση. Πληθώρα βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Β1 , B6 και Β12 ενισχύουν την καλή λειτουργία των νευρών και του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη ή νικοτιναμίδιο) αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, όπως επίσης το συνένζυμο Q10 και το Ginkgo Biloba. Η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην παραγωγή ορμονών των επινεφριδίων.  

Πέρα όμως από την πρόληψη, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε και φυτικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσάρεστων συμπτωμάτων των ημικρανιών σε περίπτωση που δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με χημικά αναλγητικά. Τί μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Μία κουταλιά της σούπας Λινέλαιο (primrose oil) τρεις φορές ημερησίως έχει βοηθητική δράση στα εγκεφαλικά κύτταρα και λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης των ω-λιπαρών οξέων, δρα ανασταλτικά στη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) ανακουφίζει από τα συμπτώματα στις χρόνιες ημικρανίες. Βοηθητική δράση έχουν επίσης και η βαλεριάνα, η μέντα, το δεντρολίβανο, το τζίντζερ και το χαμομήλι.