Αντιοξειδωτικά: Σύμμαχος ζωής;

Posted by admin 24/09/2018 0 Comment(s)

Αντιοξειδωτικά: Σύμμαχος ζωής;

 

 

Η εποχή μας, χαρακτηρίζεται από εντατικούς ρυθμούς και υποβαθμισμένο περιβάλλον, με αβεβαιότητα και άγχος για τους περισσότερους από εμάς. Συνεπώς, η ανάγκη για προστασία από τη φθορά που προκαλούν αυτές οι συνθήκες διαβίωσης γίνεται όλο ένα και επιτακτικότερη.
\n Υψηλός φόρτος εργασίας, κάπνισμα, ρύποι, ηλιακή ακτινοβολία και φτωχή διατροφή είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν τον οργανισμό σε μια κατάσταση γνωστή πλέον σε όλους μας ως οξειδωτικό στρες. Επίσης, το οξειδωτικό στρες είναι συνδεδεμένο με φλεγμονώδεις νόσους στις οποίες η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος παράγει Ελεύθερες ρίζες (π.χ. αρθρίτιδα)

 

Τί είναι όμως το οξειδωτικό στρες; 
\nΕίναι η αδυναμία των συστημάτων του οργανισμού να του παρέχουν ικανοποιητική προστασία, όταν ο ρυθμός παραγωγής ελευθέρων ριζών (Ενεργές Μορφές Οξυγόνου και Αζώτου) είναι υψηλός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξειδωτικής βλάβης των βιολογικών μορίων (πρωτεϊνών, γενετικού υλικού, κυτταρικών μεμβρανών κλπ).
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια, είτε οξυγόνου, που ονομάζονται Ενεργές Μορφές Οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS), είτε αζώτου, που ονομάζονται Ενεργές Μορφές Αζώτου (Reactive Nitrogen Species, RNS). Αυτές, αντιδρούν γρήγορα με γειτονικά μόρια, από τα οποία αφαιρούνται, δίνονται ή συνεισφέρονται αμοιβαία κάποια ηλεκτρόνια της εξωτερικής τους τροχιάς. Με λίγα λόγια, δηλαδή, προκαλούν χημική αστάθεια και φθορές στον οργανισμό, τον επιβαρύνουν και τον κουράζουν. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει την άμεση συσχέτιση της αύξησης των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό με διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις όπως και υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η προστασία από το οξειδωτικό στρες καθίσταται αναγκαία για τη διατήρηση υγειών κύτταρων και οργάνων και συνεπώς για την ολιστική μας  υγεία κ ευεξία.  

 

Υπό κανονικές συνθήκες ο οργανισμός διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να εξουδετερώνει πλήρως το οξειδωτικό φορτίο, μέσω διαφόρων ενζύμων και αποτοξινωτικών συστημάτων ή και με την βοήθεια πλήθους αντιοξειδωτικών συστατικών προερχόμενων από τις τροφές που προσλαμβάνουμε (φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι κλπ).

 

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μην είναι αρκετή για να προστατέψει τον οργανισμό καθώς οι ανάγκες μας είναι αυξημένες και τα βιομηχανοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, φτωχά σε μικροθρεπτικά συστατικά, δεν επαρκούν για να τις καλύψουν.

 

Συνεπώς, η καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών σε επαρκείς και ισορροπημένες ποσότητες αποτελεί στάση ζωής, με σκοπό την ενίσχυση του οργανισμού και την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων, καθώς και την διατήρηση του σε καλή κατάσταση.

Γενικά κυκλοφορούν και διαφημίζονται πολλά προϊόντα που υπόσχονται αντιοξείδωση και προστασία, και τα τελευταία χρόνια πλήθος υπερτροφών έχουν ανακαλυφθεί ή επανέλθει στο προσκήνιο για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Κοιτάζοντας όμως πίσω από το θολό τοπίο που δημιουργούν οι εντυπώσεις και  οι καταναλωτικές τάσεις, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές που κάνουμε για εμάς και την οικογένεια μας ώστε να παίρνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό μπορούν να το υποσχεθούν μόνο προϊόντα με σίγουρη και μελετημένη δράση τα οποία διαθέτουν δημοσιεύσεις και πιστοποιημένης προέλευσης δραστικά συστατικά, όπως το SpectraTM

 Το Selesan Antioxidant περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες κ μέταλλα στις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις, ενισχυμένα από το δραστικό συστατικό Spectra, το οποίο περιέχει πλήρες φάσμα 29 συμπυκνωμάτων και εκχυλισμάτων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων, σε πατενταρισμένη μίξη για μέγιστη αντιοξειδωτική ισχύ.

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog έχουν καθαρά εγκυκλοπεδικό χαρακτήρα και δεν ενδείκνυται για την διάγνωση, πρόληψη, θεραπεία ή αντιμετώπιση οποιασδήποτε νόσου ή δυσλειτουργίας του οργανισμού. Πριν από κάθε πρωτοβουλία για τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός.