Γιατί να επιλέξετε την τεχνολογία λιποσωμιακής καψουλοποίησης;

Posted by admin 28/08/2018 0 Comment(s) Λιποσωμιακά προϊόντα: Πληροφορίες & συχνές ερωτήσεις,

Το λιποσωμιακό σύστημα διανομής των ενεργών συστατικών έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κανονική στοματική λήψη.

 

ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Όταν καταπίνουμε μία κανονική κάψουλα ή χάπι, πρέπει πρώτα να περάσει από το στόμα στο πεπτικό σύστημα για να απορροφηθεί τελικώς από το λεπτό έντερο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πεπτικά ένζυμα του στόματος και του στομάχου, πεπτικά οξέα, χολικά άλατα και η εντερική χλωρίδα διασπούν τα θρεπτικά συστατικά πριν μεταβολιστούν από το συκώτι και διατεθούν στον οργανισμό.

Ολόκληρη αυτή η διαδικασία επιβραδύνει και μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών.

Τα φωσφολιπίδια είναι αδιαπέραστα μπροστά στους διάφορους πεπτικούς «χυμούς». Αυτό καθιστά τα λιποσώματα το ιδανικό σύστημα διανομής για ουσίες που είναι επιρρεπείς σε αντιδράσεις με οξέα και ένζυμα.

 

ΧΟΡΗΓΗΣΗ

Μόλις το λιπόσωμα φτάσει στο λεπτό έντερο απορροφάται από τα εντεροκύτταρα των λαχνών.  Μέσα στα εντεροκύτταρα, τα λιποσώματα ενσωματώνονται σε χυλομικρά. Μαζί, ταξιδεύουν μέσω του λεμφικού συστήματος, παρακάμπτοντας το ήπαρ (πυλαία κυκλοφορία) στην υποκλείδια φλέβα.

 

 

ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ

Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα του λιποσωμιακού συστήματος διανομής των ενεργών συστατικών είναι ο τρόπος με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά χορηγούνται στον οργανισμό σε ενδοκυτταρικό επίπεδο.

 

Ένα λιπόσωμα μπορεί να επιτύχει αυτό με διάφορους τρόπους:

 

ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΩΣΗ

Ενδοκυττάρωση, είναι η διαδικασία κατά την οποία το λιπόσωμα αποκτά πρόσβαση στο κύτταρο χωρίς να διαπερνά την μεμβράνη του. Το κύτταρο καταπίνει το λιπόσωμα σχηματίζοντας ένα κυστίδιο με μεμβράνη που ονομάζεται ενδόσωμα.

 

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ

Ο λιποσωμικός τοίχος προσκολλάται σε αυτόν του κυττάρου και απελευθερώνει το φορτίο του στο κύτταρο.

 

ΣΥΝΤΗΞΗ

Η συγχώνευση της λιποσωμιακής με την κυτταρική μεμβράνη, μεταφέρει τα περιεχόμενα του λιποσώματος στο κύτταρο.

 

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ

Τα περιεχόμενα του λιποσώματος και των κυττάρων ανταλλάσσουν τα λιπιδικά τους περιεχόμενα.

 

Με λίγα λόγια, ένα λιπόσωμα επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά να χορηγούνται κατευθείαν εκεί που χρειάζονται, μέσα στο κύτταρο.